Fujifilm XT 4

Fujifilm XT 4

Fujifilm XT 4

hybride foto toestel met APS-C formaatDe X-T4 is het eerste model in de X-T reeks met in-body beeldstabilisatie (IBIS). Dankzij de IBIS krijgt de camera geweldige mogelijkheden op het vlak van foto en video, resulterend in een ongeëvenaard vloeiende opname. De videomodus wordt eenvoudig geactiveerd dankzij 1 enkele knop. De IBIS unit gebruikt magnetische kracht in plaats van veren, waardoor de functionaliteit sterk verbetert en de unit ongeveer 30% kleiner en 20% lichter is dan de IBIS in de X-H1. Hij voorziet een 5-axis 6.5 stop beeldstabilisatie bij gebruik met 18 van de 29 XF/XC lenzen. Het gebruik van nieuwe materialen, een verfijnde lay-out van de schokabsorberende structuur en de nieuwe gyrosensoren maakt deze versie zo’n 8 x accurater dan de IBIS in de X-H1. De X-T4 is dus buitengewoon geschikt voor fotografie bij slechte lichtomstandigheden of actiefotografie, en verzekert stabiele video-opnames in moeilijke omstandigheden. 

De FUJIFILM X-T4 is voorzien van een nieuwe en bovenal stille mechanische sluiter die nog meer sluiterbewegingen kan maken dan zijn voorgangers. Ook is het autofocussysteem van de X-T4 is opnieuw verbeterd en dankzij een nieuw autofocus-algoritme kan werkelijk vrijwel ieder beslissend moment worden vastgelegd. De FUJIFILM X-T4 is het eerste model uit de X-T serie dat is voorzien van een ingebouwd stabilisatiesysteem (IBIS).
De functies om te fotograferen of te filmen zijn bovendien nu eenvoudig gescheiden door een fysieke hendel op de camera. Zo kan er snel en eenvoudig geschakeld worden tussen het maken van foto’s en het maken van video’s. Ook nieuw is de mogelijkheid om tijdens het maken van video-opnames gebruik te maken van digitale beeldstabilisatie, dit maakt uit de hand gemaakte videobeelden rustiger. De X-T4 werkt met een nieuw type batterij met een langere levensduur. Zo kunnen er veel  meer foto’s of langere
video’s worden gemaakt. Al deze vernieuwingen zitten bovendien omvat in een kleine en lichte camera behuizing. Een belangrijke ontwerpfilosofie van de X-Serie en één die FUJIFILM graag hoog wil houden. De FUJIFILM X-T4 is de ultieme allround systeemcamera waar de fotograaf of videomaker tot voor kort alleen maar van kon dromen. 

De belangrijkste kenmerken en verbeteringen van de FUJIFILM X-T4 

 • Krachtige nieuwe componenten
  De FUJIFILM X-T4 is het eerste model uit de X-T serie die beschikt over een ingebouwd beeldstabilisatiesysteem (IBIS). Het beeldstabilisatiesysteem biedt een stabilisatie over 5-assen. Bij 18 van de 29 beschikbare XF / XC objectieven bedraagt de compensatie maar liefst 6.5 stops Ev. Deze prestatie is vooral te danken aan het toepassen van nieuwe materialen en dankzij een vernieuwd systeem voor het reduceren van trillingen die veroorzaakt worden door de mechanische sluiter. Daarnaast zijn ook de gyro sensoren nieuw ontwikkeld. De nieuwe gyro sensoren zijn tot 8 keer gevoeliger voor het registreren van bewegingen ten opzichte van het IBIS systeem dan in de X-H1 wordt toegepast.
  Het beeldstabilisatiesysteem (IBIS) in de X-T4 maakt gebruik van magnetisme in plaats van traditionele veren. Een groot voordeel hiervan is dat hiermee het systeem ongeveer 30% kleiner kon worden gemaakt en dat het tevens zorgdraagt voor een gewichtsafname van het IBIS systeem van ongeveer 20% ten opzichte van het IBIS systeem dat wordt toegepast in de X-H1.
 • De FUJIFILM X-T4 is uitgerust met een nieuwe ultrasnelle spleetsluiter die wordt aangedreven door een eveneens nieuw ontwikkelde en krachtige kernloze DC motor. De mechanische sluiter is daardoor in staat om tot maar liefst 15 beelden per seconde te maken. Het is daarmee ’s werelds snelste* spleetsluiter. De vertraging tussen het indrukken van de ontspanknop en de eerste opname is slechts 0.035 seconde. De sluiter is ook duurzamer geworden en kent een geschatte minimale levensduur van maar liefst 300.000 sluiterbewegingen. Het geluid dat deze nieuwe mechanische sluiter produceert is tot 30% afgenomen ten opzichte van de X-T3.
   De X-T4 is de eerste camera uit de X-Serie die werkt met de nieuwe NP-W235 batterij. Met deze batterij kunnen er tot ongeveer 1,5 keer meer foto’s mee worden gemaakt dan met de NP-W126S. Per acculading kunnen er zo tot ongeveer 500 opnames mee worden gemaakt in de ‘normale’ stand en ongeveer 600 opnames bij gebruik gemaakt van de bespaarstand.  Wanneer gebruik wordt gemaakt van de optionele batterijgrip; de “VG-XT4”** kunnen er, wanneer deze wordt voorzien van een tweetal batterijen, zelfs tot ongeveer 1700 foto’s mee worden gemaakt.


 • Unieke kleurenreproductie technologie
  De FUJIFILM X-T4 maakt gebruik van een 26.1MP “X-TransTM CMOS 4”*** BSI (back illuminated) sensor en een zeer snelle beeldverwerkingsprocessor de “X-Processor 4”. Gecombineerd met de meer dan 85 jaar aan ervaring die FUJIFILM heeft met het produceren van fotografische film beschikt de X-T4 over een rijke kleurenreproductie. Zo zijn de kleuren exact zoals dat wat waargenomen is.
  • De tonen voor schaduwen- en hooglichten kunnen nu in halve stappen worden aangepast van -2 tot +4 en waardoor er meer gradatiemogelijkheden zijn.
  • De witbalans functie beschikt nu naast ‘Auto’ ook over een “Prioriteit Wit” en “Prioriteit voor Omgevingslicht”. Wanneer gekozen wordt voor ‘Prioriteit wit’ wordt ‘wit’ verbeterd, terwijl er bij de optie ‘Prioriteit voor Omgevingslicht’ een meer warmere en rijkere kleurtoon wordt toegepast. 
  • De optie voor ‘RAW’ fotograferen is uitgebreid met een ‘niet omkeerbare compressie’ methodiek voor nog kleinere bestanden, óf er kan gekozen worden voor ‘lossless’ compressie waarbij er uiteindelijk géén informatie verloren gaat. 
  • Er is ook een nieuwe filmsimulatie toegevoegd aan de X-T4; ETERNA Bleach bypass. In de filmwereld beter bekend als zilverretentie. Dit is een simulatie van het chemisch effect bij de afwerking van film, dat ontstond wanneer het bleekproces tijdens de verwerking van een kleurenfilm werd overgeslagen. ETERNA Bleach bypass kenmerkt zich dan ook door een lage verzadiging en een hoog contrast. 
 • Leg alles vast
  • De X-T4 beschikt over s ’werelds snelste* 15fps continu mechanische sluiter zonder live view, waarbij de beelden achteraf kunnen worden bekeken en een 8fps continu mechanische sluiter inclusief live view. Wanneer gebruik wordt gemaakt van de elektronische sluiter kan er zonder black-out tot 30fps mee worden gefotografeerd.  
   De oogschelp beschikt nu over een blokkering waardoor deze er niet langer per ongeluk vanaf kan vallen.
  • Het 1.62 miljoen dot multi-beweegbaar LCD scherm biedt nu meer creatieve mogelijkheden voor verschillende fotografische situaties.
   Het LCD scherm en de EVF hebben drie verschillende prioriteit-instellingen; ‘Prioriteit voor laag-licht situatie’,waarbij onderwerpen duidelijk zichtbaar zijn als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn. ‘Prioriteit voor resolutie’,waarbij fijnere en kleinere details beter worden weergegeven en ‘Prioriteit voor beweging’. Wanneer deze stand wordt gekozen worden beelden vloeiender weergegeven, wat het makkelijker maakt om bewegende onderwerpen te fotograferen.
  • De functie voor ‘Normaal’ en ‘Hoge’ prestaties is nu uitgebreid met een ‘Bespaar’ instelling. Met behulp van deze functie kan stroom bespaard worden voor een langere accuduur.
 • Hogere prestaties
  • Een nieuw algoritme voor fasedetectie autofocus biedt een nieuwe verwerking van data,waardoor de autofocus nu nog sneller reageert. Zo kan er scherp gesteld worden binnen 0.02 seconde. Deze nieuwe methodiek zorgt ervoor dat het volgen en fotograferen van snel bewegende onderwerpen nu nog beter werkt. Met name wanneer gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om tot 15bps (zonder live view) of 8bps (met live view) te fotograferen.
  • Het ‘Tracking AF’ systeem heeft ook een flinke verbetering ondergaan en is tot twee keer beter geworden ten opzichte van de X-T3.
   Gezicht- en oogdetectie AF zijn verder verbeterd. Hierdoor wordt het fotograferen van gezichten en het maken van portretopnames nog éénvoudiger dan voorheen.
 • De “MIC aansluiting” op de camera kan zo worden ingesteld dat hierbij gekozen kan worden uit ‘MIC level’ of ‘LINE level’. De camera biedt ondersteuning aan zowel externe microfoons als aan LINE level input van externe audio apparatuur.

 • Optionele accessoires:
 • (1) Verticale batterijgrip VG-XT4 (enkel voor gebruik met de X-T4)
  De verticale batterijgreep is stof- en weerbestendig en kan functioneren tot temperaturen van maar liefst -10 graden Celsius.
  In de greep kunnen twee batterijen worden geplaatst. Wanneer deze wordt gebruikt met een derde batterij in de camera kunnen er tot ongeveer 1450 opnames worden gemaakt in de normale stand, en tot 1700 opnames wanneer er gebruik wordt gemaakt van de bespaarstand. Wanneer een batterij leeg raakt wordt automatisch overgeschakeld naar de volgende batterij. Dat gebeurt ook tijdens het maken van continu- of video-opnames.

  De greep beschikt over een ontspanknop, focushendel, AE-L knop AF-ON knop, commandowielen, Q knop en Fn toetsen, waardoor eenzelfde gebruiksgemak en comfort beschikbaar is als wanneer er met de camera in horizontale stand wordt gefotografeerd. 

   
  (2) Batterij NP-W235
  Deze grotere batterij kent een grotere capaciteit waardoor er ongeveer 1,5 keer meer opnames mee kunnen worden gemaakt vergeleken met een
  NP-W126S batterij. Het aantal opnames is ongeveer 500 bij normaal gebruik en 600 opnames wanneer gekozen wordt voor de bespaarstand.
  In combinatie met de optionele “VG-XT4“ kunnen er tot ongeveer 1700 opnames worden gemaakt als de greep wordt voorzien van twee extra batterijen. 

  (3) Dubbele batterijlader BC-W235
  Met behulp van deze batterijlader kunnen er tot twee NP-W235 batterijen tegelijkertijd worden opgeladen.

  (4) EF-X8  reportageflitser
  Deze kleine reportageflitser is nu ook beschikbaar als losse accessoire.

Fujifilm XT 4